Voordestad.amsterdam

Waar is het standaardgrachtenprofiel gebleven?

De gemeente handelt in strijd met eigen beleid: in de jaren ’90 was de planning dat dertig jaar later de hele grachtengordel hetzelfde standaardgrachtenprofiel zou hebben. Met brede stoepen, langsparkeren, gebakken klinkers op straat en stoep en natuurstenen trottoirbanden. Nu anno 2022 is maar 40 % van de grachtengordel zo ingericht. Dit komt omdat de afgelopen 25 jaar op 70% van opgeknapte grachtdelen groot onderhoud is gepleegd en slechts 30% is geherprofileerd. Bij groot onderhoud wordt niets aan het profiel veranderd: betonnen klinkers worden teruggelegd, stoepen worden niet verbreed en schuinparkeren wordt niet vervangen door langsparkeren. Voordestad roept wethouder Van der Horst op terug te keren op de ingeslagen weg en het beleid van groot onderhoud in plaats van herprofileringen te beëindigen.