Voordestad.amsterdam

Historisch stadsbeeld verdwijnt bij herinrichting Nieuwe Zijds Voorburgwal

Grachten vormen de ziel van de binnenstad. Ook als ze gedempt zijn horen ze in ere te worden gehouden. Het uitbreiden van de Dam tot aan de Raadhuisstraat is een aanfluiting als het gaat om het historisch stadsbeeld.

In plaats van te accentueren dat het hier een voormalige gracht betreft wordt de bestrating ter hoogte van het voormalige stadhuis bruusk onderbroken door de bekende damkeitjes.
De gedachte is dat de Dam op deze manier wordt uitgebreid tot aan de Raadhuisstraat. In de inspraak is gebleken dat het bedrijfsleven zeer geporteerd is voor deze oplossing. Het gaat slecht met Magna Plaza, want ‘het gebouw ligt op de verkeerde plek’. Met deze nieuwe bestrating ligt Magna Plaza opeens aan de Dam! En dat niet alleen, het paleis staat niet langer aan de Dam, maar midden op de Dam!
Wij vinden dit je reinste geschiedvervalsing. Het lijkt of het de ambtenaren en het gemeentebestuur aan basaal historisch besef ontbreekt. Grachten vormen de ziel van de binnenstad. Ook als ze gedempt zijn horen ze in ere te worden gehouden. Het uitbreiden van de Dam tot aan de Raadhuisstraat is commercieel misschien aantrekkelijk, maar is een aanfluiting als het gaat om het historisch stadsbeeld.